Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 2. 2018

Uzavřený cyklus a jak to vlastně funguje

Hlavním cílem těchto experimentů, je utvoření dvou uzavřených cyklů, které jsou nepostradatelné pro jakýkoliv život na naší planetě.
   1. Koloběh vody
Zajištění koloběhu vody je jedním z primárních klíčů k úspěchu celého našeho snažení. Dbáme na to, aby voda cyklicky kolovala. Abychom zajistili fungování tohoto jevu, je důležité rozvrstvení a samotné složení zeminy.

vodni-cyklus.png   Tímto způsobem koluje voda ve volné přírodě. Naším hlavním cílem je přenést tuto zákonitost do uzavřeného prostoru. Hlavní roli hraje samotné rozvrstvení podloží.
   První vrstvou je samotná hlína (směs), na které jsou zasazeny naše rostliny. V této vrstvě se tvoří kořenové systémy rostlin, které z ní čerpají vodu a živiny. Část vody prosakuje do spodních vrstev. 



Koloběh vody (zdroj:http://www.storyboardthat.com/cs/teacher-guide/kolob%C4%9Bh-vody


   Následuje vrstva dřevěného uhlí. Vrstva, která zachycuje část vody, a zde ji uchovává. micropore-structure-charcoal-biochar.jpgDřevěné uhlí má pod mikroskopem viditelné vzduchové komory, ve kterých uskladňuje vodu.
   Na úplném dně nádoby, je umístěn štěrk (kamení). Tato vrstva slouží k oddělení přebytečné vody z hlíny, která se zde usazuje a následně vypařuje do atmosféry utvořené v nádobě. Vypařená voda, kondenzuje po stranách láhve a poté padá zpět na vrchní část zeminy.
   Tímto je cyklus vody zajištěn. Pokud se nám objevuje v ranních, nebo večerních hodinách kondenzovaná voda na vnitřních stranách nádoby, je to znak toho, že jsme zajistili cyklus.

Dřevěné uhlí pod mikroskopem (zrdroj:
http://thegreentimes.co.za/employing-aliens-to-fight-carbon)

   2. Koloběh vzduchu
K zajištění cyklu vzduchu, nám napomáhají samotné rostliny a mikroorganizmy. Zde se uplatňuje zákon fotosyntézy. Fotosyntéza, je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb. Využívá záření, k přeměně energeticky bohatých organických sloučenin (cukrů) z  jednoduchých anorganických látek - Oxidu uhličitého a vody.
   V uzavřeném prostoru, zelené rostliny získávají energii ze záření a anorganické látky z mikroorganizmů, či odumřelých částí rostlin. Energii poté využívají k tvorbě kyslíku. Tento proces umožňuje zelené barvivo
rostlin - chlorofyl.
Schéma fotosyntézy
   Pokud nám rostliny začínají žloutnout, může to být několika způsobeno:
1. Nedostatekem vody
2. Málo slunečního záření
3. Přílišné množství vody - rostlinám začínají uhnívat kořenové systémy
4. Zcela normální jev - některé rostliny musí uhynout, aby mohly jiné vyrůst

 

 

 

 

\Schéma fotosyntézy (zdroj:https://cs.wikipedia.org/wiki/Fotosynt%C3%A9za)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář